Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημιουργήθηκε γραμμή επικοινωνίας Ιράν - ΗΠΑ στο Στενό του Hormuz για την αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων

Δημιουργήθηκε γραμμή επικοινωνίας Ιράν - ΗΠΑ στο Στενό του Hormuz για την αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων
Το Ιράν θεωρεί ότι «η ασφαλής διέλευση από το Στενό του Hormuz δεν μπορεί να είναι εγγυημένη με ασαφείς ρυθμίσεις, παράλληλες διαδρομές ή λήψη αποφάσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο του Ιράν ως παράκτιου κράτους»
Δημιουργήθηκε γραμμή επικοινωνίας Ιράν-ΗΠΑ στο Στενό του Hormuz για την αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων για να αποφευχθούν περιστατικά και για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Άρθρου 5 του μνημονίου συνεννόησης.
Το Ιράν έχει τονίσει ότι, βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, οποιαδήποτε διέλευση μέσω του Στενού του Hormuz πρέπει να πραγματοποιείται κατά μήκος των διαδρομών που έχει ανακοινώσει το Ιράν.
Το Ιράν τονίζει ότι «η ασφαλής διέλευση από το Στενό του Hormuz δεν μπορεί να είναι εγγυημένη με ασαφείς ρυθμίσεις, παράλληλες διαδρομές ή λήψη αποφάσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο του Ιράν ως παράκτιου κράτους».
Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία 14 σημείων που υπογράφηκε στις 18 Ιουνίου, η οποία σταμάτησε τον πόλεμο που πυροδοτήθηκε από τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, το Ιράν συμφώνησε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων για 60 ημέρες δωρεάν.
Το άρθρο 5 του μνημονίου προβλέπει επίσης συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν για τον καθορισμό της μελλοντικής διοίκησης των στενών και των ναυτιλιακών υπηρεσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων κρατών.
Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο ρόλος του Ιράν είναι κεντρικός σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει συστήσει μια Αρχή για τα Στενά του Περσικού Κόλπου για την επεξεργασία αιτημάτων διέλευσης πλοίων, απαιτώντας προηγούμενες αιτήσεις και τήρηση καθορισμένων διαδρομών και χρονοδιαγραμμάτων.
Το Ιράν και το Ομάν έχουν επίσης σχηματίσει μια κοινή ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών για να συζητήσουν τη μελλοντική διοίκηση του στενού, τις θαλάσσιες υπηρεσίες και το σχετικό κόστος. Και οι δύο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει ότι όλες οι ρυθμίσεις πρέπει να σέβονται πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης